Päijät-Sote: Epidemiatilanne on alueellamme edelleen vaikea

Koronarokote

Epidemiatilanne on alueellamme edelleen vaikea. Viime viikolla lähes kaikki epidemiaa kuvaavat luvut olivat toissa viikkoa huonommat. Rokottamattoman väestön ilmaantuvuusluku on edelleen hyvin korkea, eli rokottamattomien riski sairastua koronaan on tällä hetkellä suuri. Rokottamattomilla sairaalahoidon tarve on korkea.

Alueellamme 80 prosentin rokotuskattavuus kahdesti rokotetuissa saavutetaan aikaisintaan ensi viikolla. Vähintään 12-vuotiaista kaksi rokoteannosta on saanut 79 prosenttia ja ensimmäisen rokoteannoksen 85 prosenttia. Viime viikolla Päijät-Soten alueen asukkaille annettiin yhteensä 2306 ensimmäistä ja toista koronarokotusta. Rokotuskattavuuden pitäisi vielä nousta, jotta se riittäisi epidemian hillitsemiseen.

Epidemiatilanne alueellamme oli viime viikolla usealla mittarilla vaikea. Uusia koronatartuntoja todettiin 235 eli selvästi enemmän kuin edeltäneellä viikolla. Testiin hakeuduttiin 352 kertaa päivässä, eli testattavien määrä ei juuri muuttunut syyslomaviikosta. Vastauksista positiivisia näytteitä oli hiukan alle 9 prosenttia. Ilmaantuvuusluku 212 kuvaa kahden viikon aikana koronaan sairastuneiden määrää väestöön suhteutettuna. Rokottamattoman väestön ilmaantuvuusluku on 590.

Sairaalassa on 12 koronapotilasta, ja heistä kaksi on tehohoidossa. Sairaala- ja tehohoidon tarve on jälleen kasvussa. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 13 koronapotilasta, ja heistä yhdeksän oli rokottamattomia. Rokotettujen osuus väestöstä on reippaasti suurempi kuin rokottamattomien ja rokotettujen riski joutua koronainfektion vuoksi sairaalahoitoon on huomattavan paljon vähäisempi kuin rokottamattomilla. Suomessa kerättyjen tilastojen mukaan rokottamattoman riski joutua sairaalahoitoon on 15-20-kertainen verrattuna kaksi rokotusta ottaneeseen henkilöön.

Tartunnanlähde oli selvillä neljällä viidestä viime viikon tartuntatapauksista. Puolet tartunnoista todettiin niillä, jotka asuvat samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa. Ulkomailla tartunnan oli saanut 5 prosenttia. Yksityisistä tapaamisista tai juhlista oli peräisin yli kymmenes tartunnoista. Karanteeniin asetettiin 324 henkilöä koronalle altistumisen vuoksi.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään 8.11. arvioimaan epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

Lisätietoja

Päijät-Sote: Tilannekuva

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu