mRNA-koronarokotteita voidaan antaa jatkossa kaikille rokotettaville ikäryhmille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjaa, että jatkossa kaikille 65 vuotta täyttäneille voidaan antaa mRNA-rokotteita esim. Pfizerin tai Modernan rokotetta, jos rokotettava niin toivoo. Heinolassa on annettu 65–69-vuotiaille vain AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta, jonka käyttö on Suomessa rajattu 65 vuotta täyttäneiden rokottamiseen.

Ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat myös toisella rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta. Alle 65-vuotiaille annetaan toisena annoksena aina mRNA-rokotetta esim. Pfizerin tai Modernan rokotetta.

AstraZenecan koronarokotteen saaneilla on havaittu Suomessa ja muualla Euroopassa harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden yleisyyttä eri ikäryhmissä ei tarkkaan tiedetä. Valtaosa näistä häiriöistä on havaittu alle 60-vuotiailla. Harvinaisen hyytymishäiriön keskimääräinen ilmaantuvuus on Euroopassa ollut noin yksi tapaus 100 000:tta AstraZenecan rokotteen saanutta kohden ja muutamissa maissa enimmillään noin yksi tapaus 40 000:tta kohden. Rokotevalmisteen käytölle Suomen koronarokotusohjelmassa on asetettu 65 vuoden alaikäraja, sillä tästä iästä lähtien vakavan koronavirustaudin ja tautiin menehtymisen riski kasvaa merkittävästi. THL pitää AstraZenecan koronarokotteen alaikärajan ennallaan 65 vuodessa.

Koronarokotus
Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu