Koronakaranteeni ei ole suositus – määräyksien rikkominen on lain nojalla rangaistava teko

Taklaa korona 4K -banner

Heinolan kaupungin tietoon on kantautunut huolestuttavia signaaleja karanteenimääräyksien rikkomisesta. Haluamme muistuttaa, että kyseessä on lain nojalla rangaistava teko. Taustalla on piittaamattomuutta pahenevan koronaepidemian riskeistä, mutta varmasti myös väärinymmärryksiä.

Koronatilanne yhtymässä ja Heinolassa 15.3.2021

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 38 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 15 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 718, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 87 843 koronavirusnäytettä epidemian aikana. Heinolassa on ollut kaikkiaan yhteensä 83 todettua tartuntaa.

Karanteenin rikkominen

Karanteenin rikkomisesta voidaan rangaista sakolla tai enintään kolmen kuukauden vankeustuomiolla, vaikkei sen rikkoja olisi tartuttanut ketään.

Altistunut voi tartuttaa, vaikka olisi oireeton

Karanteeniin määrätty voi tulla ajatelleeksi, että voi käväistä nopeasti kaupassa, koska tuntee olonsa terveeksi. Tartuntatautiviranomaisen määräämän karanteenin noudattaminen on kuitenkin ehdoton pakko myös oireettomana.

Alaikäisen karanteeni

Silloin kun karanteeniin määrätty on alaikäinen, vastuu karanteenin noudattamisesta on hänen huoltajallaan.

Kollektiivinen ote korona taklaamiseen on avainasemassa

“Toivon, että me kaupunkilaisina otamme huomioon kanssaihmiset ja noudatamme annettuja ohjeita. Kollektiivinen ote koronan taklaamiseen on meidän paras turvamme. Käytä siis kasvomaskia, pidä kahden metrin turvaväli ja vältä ylimääräisiä kohtaamisia. Näitä turvarajoituksia ei ole tehty meidän kiusaksemme, vaan nimensä mukaisesti meidän turvaksemme; ne ovat keskeisin keino estää koronan leviäminen, ja sen myötä tie lievittää rajoituksia. Ne vievät meidät askel askeleelta lähemmäksi paluuseen tavalliseen arkeen.” muistuttaa kaupunginjohtaja Jari Parkkonen.

Lisätietoja

Pirjo Manninen
Sosiaali- ja terveysjohtaja
044 769 4229 | pirjo.manninen@heinola.fi

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu