Heinolan kaupunki onnittelee valmistuvia ja muistuttaa kesäjuhlien terveysturvallisuudesta

Kesäiset tunnelmavalot

Heinolan kaupunki onnittelee kaikkia heinolalaisia valmistuvia opiskelijoita sekä kaikkia koulutyönsä päättäviä koululaisia

Kevättä on vahvasti värittänyt korona ja sen johdosta toteutunut etätyöskentelymalli. Olkaa ylpeitä omasta suoriutumisestanne; etäopetus ei ole ollut aina helppoa ja on vaatinut monelta ponnisteluja päästä täyteen oppimispotentiaaliin. Kevät on myös monelle nuorelle muutoksen aikaa – toisilla vanha taival ala-koulussa päättyy ja toiset lähtevät tavoittelemaan unelmiaan jatko-opintoihin tai työelämään. Olkoon onni osana elämäänne!

Muistutuksena vielä, että päättäjäisviikonloppuna Heinolassa on liikkeellä mm. nuorisopalveluiden etsiviä nuorisotyöntekijöitä, jotka auttavat tarvittaessa. Pitäkää nuoret huolta toisistanne!

Panosta kesäjuhlien terveysturvallisuuteen

Päättäjäisviikonlopun ja muiden alkukesän juhlien järjestelyissä on syytä huomioida alueelliset kokoontumissuositukset. Alueemme epidemia on vielä selvästi leviämisvaiheessa, ja yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajaamaan 10 henkilöön sisätiloissa ja 50 henkilöön ulkona. Suositus on voimassa kesäkuun loppuun.

Päijät-Soten ohjeistukset terveysturvallisiin kesäjuhliin:

  • Kiinnitä juhlissa erityistä huomiota riittäviin turvaväleihin, hyvään käsi- ja yskimishygieniaan, käytä tarvittaessa kasvomaskia ja varmista, että Koronavilkku-sovellus on toiminnassa puhelimessa. Muistuta näistä myös vieraita.
  • Jätä juhlat väliin lievienkin koronavirukseen viittaavien oireiden takia, hakeudu testiin ja pysyttele kotona. Järjestäjän sairastuessa on turvallisinta siirtää juhlien ajankohta myöhempään kesälle.
  • Pidä juhlat mahdollisuuksien mukaan ulkona, kutsu mukaan vain lähipiiri tai porrasta vieraiden saapumista.

Koulu-urakkaansa lopetteleva nuori voi hillitä epidemiatilanteen pahenemista omalla käyttäytymisellään. Tässä vielä vinkit koulunsa päättäville nuorille:

  • Juhli koulujen päättymistä vain muutaman ystävän kanssa ulkona ja pitäydy samassa porukassa koko ajan.
  • Vältä halailua ja pidä kahden metrin turvaväli myös ystäviisi.
  • Käytä käsidesiä ahkerasti.
  • Jos tunnet vähäisiäkään oireita, siirrä ystävien tapaaminen myöhempään.

Myös lomasuunnitelmia tehdessä on hyvä pitää maltti mielessä. Esimerkiksi ulkomaanreissuja tulee rajoittaa vain välttämättömään. Ohjeena on, että ulkomailta palaaville matkustajille suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia, jota voi lyhentää kahdella testillä. Ensimmäinen testi otetaan rajalla (esim. lentokentällä) tai mahdollisimman pian maahantulon jälkeen. Toinen näyte aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Testituloksia odottaessa on pysyttävä omaehtoisessa karanteenissa kotona tai majapaikassa. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voi omaehtoisen karanteenin keskeyttää.

Rokotteet ovat olennainen osa pandemianvastaisessa taistelussa

Tällä hetkellä koronarokotusvuorossa ovat 30 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, sekä heidän omaishoitajansa. 12–15-vuotiaiden rokottamisesta saadaan lisää tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kesäkuun aikana. On erittäin tärkeää, että kaikki rokotusvuorossa olevat ikäluokat ottavat aktiivisesti rokotteita – se on meidän ainoa keino kohti paluuta normaaliin arkeen sekä myös vastuullista lähiympäristön huomioimista.

Heinolan rokotuskattavuus (%) ikäryhmittäin

Alla olevasta kaaviosta käy ilmi, miten aktiivista koronarokotusten ottaminen Heinolassa on ollut eri ikäryhmissä.

Toivotan koko Heinolan kaupungin henkilökunnan puolesta kaikille oikein hyvää ja ansaittua kesälomaa!

Jari Parkkonen
Heinolan kaupunginjohtaja

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu