Heinolan kaupungin ajankohtaisia koronaterveisiä

Korona-booster

Heinolan terveyspalveluiden henkilöstöresurssipulaa torjutaan talkoovoimin

Vaikea koronavirustilanne on hankaloittanut kaupungin palveluiden järjestämistä. Ylimääräisiä työvuoroja terveyspalveluihin on tarjottu poikkihallinnollisesti kaupungin eri toimialoille kohdistuen terveydenhuollon koulutettuihin ja pyydetty heitä osallistumaan mahdollisuuksien mukaan talkoisiin. Pyyntö on tuottanut tulosta – toimivalla yhteistyöllä tästäkin selvitään.

Koulujen karanteenit

Koko luokka ei mene automaattisesti karanteeniin. Koronapositiiviselle tulee tekstiviestillä ohjeistus, miten ilmoittaa varsinaiset lähikontaktinsa Phhykylle jäljitystiimiin. Muut luokkalaiset ovat ”matalan riskin” kontakteja, joiden tulee seurata oireitaan ja hakeutua tarvittaessa testiin.

Karanteeniohjeistus muuttui tammikuussa

Päijät-Soten alueella on siirrytty 5.1. lähtien käytäntöön, jossa altistumistapauksissa kahdesti rokotetut asetetaan karanteeniin, mutta kolmesti rokotettuja pääsääntöisesti ei. Altistuessaan koronavirukselle on kolmesti rokotetunkin hyvä huomioida altistuminen arjessaan. Esimerkiksi kontakteja riskiryhmiin kuuluviin tai iäkkäisiin henkilöihin tulisi välttää 10 vuorokautta altistuksen jälkeen.

Kotitestiä voi käyttää terveydenhuollon koronatestien sijasta etenkin, jos oireet ovat lievät etkä kuulu vakavan koronataudin riskiryhmään. Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan peräkkäisinä päivinä. Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Oireesi ovat lieviä.
  • Et tarvitse virallista eristyspäätöstä tartuntatautipäivärahan saamiseksi. (Positiivinen kotitesti ei oikeuta tartuntatautipäivärahaan, vaan sitä varten tarvitaan terveydenhuollossa tehty PCR-testi.)
  • Et tarvitse virallista tietoa sairastetusta taudista koronapassia varten. Tätä tietoa ei tarvitse, jos olet saanut kaksi koronarokotusta.

Maskien käyttö

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee edelleen kaikkia yli 12-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi.

Heinolan kaupunki huolehtii siitä, että myös heikommassa asemassa olevilla on mahdollisuus kasvomaskisuosituksen noudattamiseen maksutta. Kasvomaskien jakaminen tapahtuu arkisin Heinolan kaupungintalon asiointipisteessä, kaupungintalo (Rauhankatu 3), avoinna arkisin klo 9-15.

Alueelliset koronarajoitukset ja -ohjeet

Noudatamme Päijät-Soten alueellisia ohjeistuksia. Löydät alueelliset suositukset Päijät-Soten verkkosivuilta.

Koronarokotukset

1. Koronarokotukset ilman ajavarausta – viikko 2

Heinolassa on tarjolla koronarokotuksia ilman ajanvarausta seuraavasti:

  • tiistai 11.1. klo 16.15–19 (1, 2. ja 3. annos)
  • keskiviikko 12.1. klo 16.15–19 (1, 2. ja 3. annos)
  • torstai 13.1. klo 16.15–19 (1, 2. ja 3. annos).

2. Koronarokotus ajanvarauksella (12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat)

  • Ajanvarauksella koronarokotuspisteessä Heinolan terveyskeskuksessa. Varaa aika sähköisesti tai puhelimitse p. 044 587 1475, avoinna ma–pe klo 8–14.
  • Varatun ajan peruutukset: p. 044 769 3039, avoinna ma–pe 8–14.
  • Neljännen rokotuksen saa vain ajanvarauksella.
  • Ohjeet ajanvaraukseen.

3. Ajanvaraus koronarokotukseen 5–11-vuotiaille

Heinolalaisten 5–11-vuotiaiden lasten rokotukset ovat alkaneet 7.1. Lapset rokotetaan neuvolan tiloissa. 5–11-vuotiaille annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotteen tälle ikäryhmälle tarkoitettua valmistetta. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Lapsen rokottamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä.

5-11-vuotiaiden lasten koronarokotusajanvaraus tapahtuu soittamalla neuvolan terveydenhoitajille puhelinajalla ma-pe klo 9-10 puh. 044 769 2982, 044 769 2983 tai 050 5963932.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu