Heinolan kaupungille laaditaan kesän 2025 aikana metsäohjelma, joka määrittelee kaupungin omistamien metsien käytön tavoitteet. Kaupungin vakinaiset ja vapaa-ajan asukkaat sekä muut metsien käytöstä kiinnostuneet sidosryhmät voivat osallistua ohjelman laadintaan vastaamalla Heinolan kaupungin internetsivuilla julkaistuun kyselyyn, joka on auki kesäkuun alkuun asti.
Kyselyssä virkistyskäyttäjät voivat mm. osoittaa kaupungin metsistä paikkoja, joissa käyvät mielellään ulkoilemassa tai joista eivät syystä tai toisesta pidä. Samoin on mahdollista kertoa, mitkä asiat ovat vastaajalle yleisesti tärkeitä kaupungin metsien hoidossa. Jotkin näistä asioista voivat olla keskenään ristiriitaisia, esimerkiksi lähimetsien avaruus ja vähäinen varjostus edellyttävät usein säännöllisempää sahan käyttöä kuin peitteisempi ja pusikkoisempi lähimetsä.
Vastaa kyselyyn
Metsäohjelma esitellään syksyllä 2025, ja ohjelman pohjalta aloitetaan kaupungin uuden metsäsuunnitelman laatiminen. Metsäohjelman koostaa ja esittelee Tapio Oy, joka on metsänhoidon asiantuntijapalveluita tuottava, valtakunnallinen asiantuntijaorganisaatio. Tapio järjestää myös metsien käyttäjiä ja sidosryhmiä osallistavat kyselyt. Tapion asiantuntijat ovat osallistuneet useiden muidenkin kuntien ja kaupunkien vastaavanlaisten metsäohjelmien- ja strategioiden laadintaan.
Kaupungin metsien hoidosta vastaava virkamies, Juho Kontra törmää työssään keskenään ristiriitaisiinkin toiveisiin erityisesti lähimetsien suhteen: Usein saman metsikön lähistöllä tai vieressä asuvat asukkaat saattavat toivoa metsän hoidolta eri asioita. Yksi arvostaa näkösuojaa, peitteisempää ja tavallaan luonnonmukaisempaakin metsikköä, kun taas toinen haluaa pihalleen valoa ja avarampaa metsämaisemaa. Lisäksi luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen edellyttää esimerkiksi lahopuuston säilyttämistä, minkä jotkut voivat kokea turvallisuusriskinä tai epäsiisteytenä., Juho toteaa.
Metsätalouteen on ilmastonmuutoksen myötä tullut riskejä, jotka on huomioitava metsänhoidossa aiempaa tarkemmin.
Pitkät kuivuusjaksot ja lisääntyvät voimakkaat tuulet ovat vaatineet veronsa esimerkiksi varttuneemmista kuusikoista, joiden alttius kuoriaistuhoille on kasvanut merkittävästi. Vanhempien kuusikoiden harvennushakkuut ovat nyt aiempaa riskisempiä toimenpiteitä, minkä vuoksi niitä voi tehdä vain valikoiden. Heinolan kaupungin metsissä on suhteellisen paljon tällaisia metsiköitä, joiden hiljattainen uudistaminen sekametsiksi vähentäisi tuhoriskejä, Juho Kontra kertoo.
Jalopuiden kasvatusta Heinolassa
Ilmaston lämpenemisen myötä myös jalopuiden kasvatus Heinolan korkeudella muuttuu aiempaa kannattavammaksi. Osa lähivuosina uudistettavista metsistä voitaisiinkin viljellä puhtaiksi jalopuumetsiksi tai sekametsiksi, joissa perinteisemmät puulajit kasvavat jalopuiden seassa. Heinolan kaupungille tänä keväänä tehdyssä opinnäytetyössä on tarkasteltu jalopuiden kasvatusmahdollisuuksia sekä jalopuumetsien visuaalista miellyttävyyttä. Internet-kyselyn tulosten perusteella jalopuuvaltaista metsämaisemaa pidetään monissa tapauksissa hyvin miellyttävänä.
Metsäohjelma määrittää tavoitteet metsän käytölle
Metsäohjelmassa määritellään kaupunkimetsäomistajan tavoitteet omistamiensa metsien käytölle. Metsä jaetaan käytännön metsänhoitotyössä erilaisiin käyttöluokkiin, joilla voi olla eri tavoitteita ja siten erilaisia metsänkasvatustapoja. Jotkin metsät voidaan jättää myös kokonaan metsänhoidon ulkopuolelle, jos niiden arvokkaina pidettyjen piirteiden arvioidaan sen avulla vahvistuvan. Tärkeimmät metsien käyttöluokat ovat:
- Arvometsä, luontoarvoiltaan tai muilta erityispiirteiltään poikkeuksellinen metsikkö
- Lähimetsä, asuinalueisiin välittömästi rajautuvat metsiköt
- Ulkoilu- ja virkistysmetsä, runsaan virkistyskäytön piirissä olevat metsiköt
- Suojametsä, näkösuojan tai meluntorjunnan kannalta tärkeät metsiköt
- Talousmetsä, ensisijaisesti metsätalouteen soveltuvat metsiköt
Metsäsuunnitelma laaditaan metsänomistajan tavoitteiden pohjalta. Se sisältää metsikkökohtaiset puustotiedot, erityispiirteet sekä metsänhoitoehdotukset. Heinolan kaupungin nykyinen metsäsuunnitelma on laadittu viime vuosikymmenen lopulla ja sisältää toimenpide-ehdotuksia vuoteen 2028 asti. Uuden metsäsuunnitelman laatiminen aloitetaan heti metsäohjelman valmistuttua, ja metsäsuunnitelman käyttöluokka- ja metsikkökohtainen toimenpidevalinta tulee tukemaan metsäohjelmassa määritettyjä tavoitteita. Esimerkiksi asuinalueiden lähimetsissä voidaan käyttää erilaista toimenpidevalikoimaa kuin talousmetsissä. Suunniteltava metsäpinta-ala on noin 3 700 hehtaaria.
Heinolan kaupungin metsistä vastaava virkamies, metsänhoitaja päivittää ja toteuttaa työssään metsäsuunnitelmaa metsäohjelmassa määriteltyjen tavoitteiden pohjalta. Kaupungin palveluksessa on vain yksi metsuri, joten merkittävä osa metsänhoitotyöstä ja puunkorjuusta tapahtuu palveluna hankittuna metsäkonetyönä sekä puun pystykauppoina. Erityisesti uudistusalojen valmistelua sekä taimikonhoitotöitä tilataan myös palveluna yksityiseltä sektorilta.
Heinolan kaupungin metsätilanne
Heinolan kaupunki omistaa noin 3 700 hehtaaria metsäistä maa-aluetta. Sijaintinsa ja ominaispiirteidensä perusteella talousmetsäksi on määritelty 42 %, ulkoilu- ja virkistysmetsäksi 30 %, arvometsäksi 9 %, lähimetsäksi 8 % ja suojametsäksi 3 %. Pysyviä suojelualueita on 3 %. Loput 5 % ovat maankäyttömuodon muutoksen tai muun erityisen syyn vuoksi kokonaan luokituksen ja metsänhoidon ulkopuolella.
Metsänhoidon prosessi Heinolan kaupungissa: metsäohjelma -> metsäsuunnitelma -> metsänhoitotoimenpiteet