Heinola kutsuttiin esittelemään hanketyön vastuullisia toteutustapoja 4.12.2025 järjestetyssä EU:n Interreg Europe -rahoitusohjelman nettiseminaarissa, johon osallistui noin 200 asiantuntijaa eri puolilta Eurooppaa. Heinolan kaupunkia pyydettiin kertomaan tilaisuudessa projektitoiminnan catering- ja tapahtumapaikkajärjestelyistä eli siitä, millä tavalla hankkeissa noudatetaan vastuullisia tarjoilu-, ravitsemus- ja ruokailukäytänteitä ja miten vastuullisuus näkyy kokoustilojen ja tapahtumapaikkojen valinnassa. Asiaa pyydettiin esittelemään kaupungin Elinkeinopalvelut-yksikössä toukokuussa Interreg Europe -rahoituksella käynnistyneen Naturefin -hankkeen avulla.
Hankkeen projektipäällikkö Jaana Kuula kertoi seminaarissa projektin ruokailu-, tarjoilu- ja tilanvarauskäytännöistä hankkeen arjessa ja erillisissä kokouksissa ja tapahtumissa. Kuula korosti, että hankkeen arkityössä projektissa noudatetaan samoja käytäntöjä kuin kaupungin muussakin toiminnassa ja että hankkeen erillisissä tapahtumissa vastuullisuutta voidaan suunnitella vielä paremmin. Kuulan mielestä sekä ympäristöä koskeva että sosiaalinen vastuullisuus on hyvin tärkeä asia.
Puheessaan Kuula piti hyvänä käytäntönä muun muassa kaupungin henkilöstölle tarjoamaa 25% lounasetua ja mahdollisuutta käyttää jokapäiväisessä lounasruokailussa ja kokoustarjoiluissa paikallisen yhteiskunnallisen yrityksen palveluita, mikä tukee samalla ikäihmisten asumista ja ruokailua. Tarjottavan ruuan Kuula totesi olevan hyvin kasvispitoista, maukasta, monipuolista, laadukasta ja terveellistä. Lisäksi se on tuotettu ja tarjoiltu vastuullisella tavalla noudattaen suomalaisia ruokaperinteitä ja välttäen turhaa jätettä ja kertakäyttöastioita. Vastaavia palveluita hankitaan myös muilta paikallisilta yrityksiltä, millä halutaan tukea yritysten työllisyyttä. Kuula toi myös suomalaisena erikoisuutena esiin työntekijöiden työehtosopimuksiin kirjatun oikeuden kahvitaukoihin. Heinolan kaupunki noudattaa tätä sääntöä ja tarjoaa lisäksi henkilöstölle maksuttoman kahvin, millä on suuri merkitys työyhteisön sosiaaliseen kanssakäymiseen ja työhyvinvointiin.
Tulevan vuoden kesäkuussa Heinolassa järjestettävässä Naturefin -hankkeen kansainvälisessä hankekokouksessa Kuula kertoi toteutettavan vastuullisuutta monella tavalla. Ainakin yksi hankkeen illallinen pyritään järjestämään uuteen käyttöön kunnostetussa vanhassa rakennuksessa ja koko illallinen suunnitellaan mahdollisimman ekologiseksi käyttäen kotimaisia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita ja perinteitä kunnioittavia ruokalajeja. Myös paikallinen juomavesi tuodaan vahvasti esiin, kertomalla että Suomessa ja Salpausselän alueella on UNESCOn selvitysten mukaan maailman paras juomavesi.
Tulevan kesän Naturefin -hankekokouksessa tullaan nostamaan esiin myös Heinolan kaupungin metsäosaaminen, ja säiden salliessa ulkomaiset vieraat pyritään viemään tutustumiskäynnille paikalliseen metsään. Tavoitteena on myös pitää aiheeseen liittyvä keskustelutilaisuus luonnon helmassa järjestäen samalla kevyt lounashetki puhtaan luonnon ja veden äärellä.
Interreg Europe -ohjelman 4.12. järjestämän hyvien projektikäytänteiden seminaarin tavoitteena on kannustaa hanketoimijoita ottamaan vastuullisuus huomioon kaikessa hankkeiden toiminnassa. Seminaari perustuu EU:n alkuvuodesta julkaisemaan ”7 askelta vihreämpään projektitoimintaan” (”7 steps for greener project activities”) -nimiseen ohjeistukseen sekä aiheesta jäsenmaille tehtyyn projektitoiminnan kyselyyn. Ohjeistuksen mukaan hankkeiden tulisi muun muassa suosia verkkotapahtumia, vastuullisia tapahtumapaikkoja, vähähiilistä matkustamista, kulutuksen vähentämistä ja kierrätystä sekä vastuullisia ravitsemus- ja ruokailukäytänteitä ja viestintää. Lisäksi hankkeiden tulisi esimerkiksi järjestämiensä tapahtumien kutsuissa ja tiedottamisessa kertoa, millä tavalla kyseisessä tapahtumassa noudatetaan vastuullisuutta.
Lisätietoa vastuullisista projektikäytänteistä: https://www.interregeurope.eu/news-events/news/7-steps-for-greener-project-activities
#Naturefin #InterregEurope @Heinolankaupunki
Yhteystiedot: Projektipäällikkö Jaana Kuula, Heinolan kaupunki, Elinkeinopalvelut, puh. 044 7975809, email. jaana.kuula@heinola.fi
