Ajankohtaista tietoa Heinolan koronatilanteesta

koronatesti drive-in-pisteellä

Kuluneen kesän aikana koronatartunnat ovat lisääntyneet myös Heinolassa. Suosittelemme kaikkia heinolalaisia ottamaan THL:n suosittelemat koronarokotukset.

Koronataudin hoidossa otetaan käyttöön uusi viruslääke riskiryhmiin kuuluville

Paxlovid-lääke on suun kautta otettava viruslääke aikuisille. Koronatartunta tulee olla varmistettu terveydenhuollossa tehtävällä PCR-testillä. Lääkitys tulee aloittaa viiden päivän sisällä oireiden alkamisesta. Lääkkeellä on monia yhteisvaikutuksia eri lääkeaineiden kanssa, mitkä voivat estää lääkkeen aloituksen.

Lääkehoitoa arvioitaessa huomioidaan, että aiemmin sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta ja vain yhden rokoteannoksen saanut rinnastetaan rokottamattomaan henkilöön.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaiset lääkehoidon kohderyhmät

A) Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaat riippumatta saaduista rokotuksista 

 • elin- tai kantasolusiirto kuuden kuukauden sisällä tai edelleen jatkuva voimakas hylkimisenestolääkitys 
 • aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (esim. sytostaattihoito)
 • vaikeat puolustusjärjestelmän häiriöt (esim. pernan poisto

B) Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaat, jos potilas on rokottamaton 

 • vaikea krooninen munuaissairaus ja/tai keuhkosairaus 
 • lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes 
 • Downin oireyhtymä 

C) Altistavan riskitekijäryhmän potilaat, jos potilas on yli 40-vuotias ja rokottamaton

 • jatkuvaa lääkitystä vaativa astma 
 • vaikea sydänsairaus (esimerkiksi sydämen vajaatoiminta, keuhkosydänsairaus, keuhkoverenkierron sairaudet, sydänlihassairaudet tai sepelvaltimotauti) 
 • hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila 
 • immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen (esimerkiksi reumasairauteen, haavaiseen paksusuolen tulehdukseen, Crohnin tautiin tai psoriaasiin liittyvä suun kautta tablettina otettu kortisonihoito tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito) 
 • vaikea krooninen maksasairaus (esimerkiksi maksan vajaatoiminta, maksafibroosi tai maksakirroosi) 
 • tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta 
 • vaikea tai keskivaikea uniapnea
 • sairaalloinen lihavuus eli painoindeksi (BMI) enemmän kuin 40 (rokottamattomalla henkilöllä voidaan lääkitystä harkita myös alle 40-vuotiaalle) 

D) kotona asuvat yli 80-vuotiaat potilaat, jotka ovat saaneet alle neljä rokoteannosta.

Yhteydenotto sähköisellä lomakkeella

Lääkehoidon aloitusta varten löytyy Päijät-Soten verkkosivuilta sähköinen yhteydenottolomake.

Jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista ja kuulut lääkkeen kohderyhmään, voit olla puhelimitse yhteydessä terveyskeskukseen. Ennen yhteydenottoa sinulla tulee olla tiedossa käytössäsi olevat lääkkeet ja itsehoitovalmisteet. Jos lääkäri arvioi koronalääkityksen soveltuvan sinulle, voit noutaa sen maksutta joko Heinolan terveyskeskuksesta, Akuutti24:stä Päijät-Hämeen keskussairaalalta tai Lahden sote-keskuksen kiirevastaanotolta yksiköiden aukiolojen mukaan. Lääkkeen noutaa ensisijaisesti joku muu kuin sairastunut itse ja mukana tulee olla potilaan Kela-kortti. 

Heinolan kaupungin eri yksiköissä on todettu koronatartuntoja – vierailuja rajoitetaan

Heinolan kaupungin eri yksiköissä on todettu koronatartuntoja, minkä vuoksi vierailuja on rajoitettu vuodeosastolle 11B ja Hopeasillan Aavakotiin. Vierailut on kielletty lukuun ottamatta saattohoidossa olevien potilaiden omaisia.

Kaikkia heinolalaisia suositellaan ottamaan THL:n suosittelemat koronarokotteet. Virusta on nyt runsaasti liikkeellä. Mikäli rokotesuojassasi on puutteita, voit varata ajan rokotukseen p. 044 587 1475, avoinna ma–pe klo 8–14.

Heinolassa käynnistyy drive-in-koronanäytteenotto

11.7.2022 Heinolassa käynnistyy ajanvarauksella tapahtuva drive-in-koronanäytteenotto. Drive-in on käytössä virka-ajan ulkopuolella arkisin klo 16–20, lauantaisin klo 10–17 ja sunnuntaisin klo 12–19.

Potilas varaa ajan koronanäytteeseen soittamalla virka-ajan ulkopuolella puhelinnumeroon +358 38 4943 88. Drive-in-koronanäytteenotto tapahtuu ulkotiloissa Heinolan terveyskeskuksen (Torikatu 13) ensiavun vieressä (C-ovi). Drive-in-näytteenotolle on merkitty oma pysäköintipaikka.

Saapukaa teille varattuna aikana ja pysykää autossa, kunnes hoitaja tulee ottamaan teiltä PCR- testin. Tämän PRC-testin ottamisen jälkeen voitte lähteä, testituloksen saamisessa menee yleensä noin 1–5 vuorokautta (tekstiviesti/OmaKanta). Saatte tarvittaessa myös sairauslomatodistuksen sairaanhoitajalta.

Koronanäytteeseen ei voi tulla ilman ajanvarausta. Terveyskeskuksen sisätiloihin ei saa mennä hengitystieoireisena.

Heinolan muu infektiovastaanotto toimii vain virka-aikana. Virka-aikana soitetaan edelleen päivystysapuun (116117) tai täytetään Omaolon koronaoirearvio. 

Rokotteet

Annamme koronarokoteannoksia aina viidenteen rokotteeseen asti. Neljäs koronarokote voidaan antaa seuraaville ryhmille:

 • 70–79-vuotiaille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville. Katso tarkempi luettelo lääketieteellisistä riskiryhmistä THL:n sivuilta.
 • kaikille 80 vuotta täyttäneille
 • Kotihoidon tai omaishoidon piirissä oleville iäkkäille
 • Terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään heikentyneille 65 vuotta täyttäneille, jotka saavat päivittäistä kotiapua (esimerkiksi puoliso hoitaa)
 • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Katso listaus voimakkaasti immuunipuutteisiin kuuluvista henkilöistä THL:n sivulta.

Tehosteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta.

Jos henkilö on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta.

Kaksi rokoteannosta saaneelle koronataudin sairastaneelle 80 vuotta täyttäneelle suositellaan kolmatta annosta, kun 3 kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Viides koronarokoteannos voidaan antaa 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.

Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut ei toistaiseksi tarvitse viidettä rokoteannosta.

Lisätietoja

Kirsi Timonen
Johtava ylilääkäri
+358503233627 | etunimi.sukunimi@heinola.fi

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu