Koronabanner

Päivitetty: 2.12.2022

Koronataudin hoidossa otettu käyttöön uusi viruslääke riskiryhmiin kuuluville

Heinolalaiset rokotetaan Heinolassa seuraavasti (syystalven 2022 tehosteannokset saatavilla THL:n suosittelemille ryhmille)

Heinolassa käynnistynyt drive-in-koronanäytteenotto

Kotikaranteeni ja kotieristys

Noudatamme Päijät-Soten ohjeistusta.

Tartuntariskin kannalta merkittäväksi lähikontaktiksi katsotaan seuraavat tilanteet:

 • koronapositiivisen kanssa yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä
 • fyysinen kontakti
 • yli 15 minuutin oleskelu suljetussa tilassa, esimerkiksi samassa taloudessa, työ-, kokous- tai odotustilassa.

Jos koronaan sairastunut on tartuttavuusaikanaan ollut lähikontaktissa muihin henkilöihin, kehotetaan heitäkin välttämään oman talouden ulkopuolisia lähikontakteja. 

Sairastuneen eristys- ja altistuneen karanteeniajat

Rokottamaton koronatartunnan saanut on tartuttava pidempään kuin rokotettu. Lieväoireiseen koronainfektioon sairastuneen kotieristys on 5 vuorokautta seuraaville:

 • vähintään kahdesti rokotetuille
 • koronan sairastaneille ja vähintään yhden rokotteen saaneille
 • alle 12-vuotiaille lapsille rokotuksista riippumatta.

Vähintään 12-vuotiailla, joiden rokotussuoja on puutteellinen, on kotieristyksen kesto 10 vuorokautta. Jos oireet jatkuvat vielä eristyksen loppuessa, on hyvä jäädä vielä kotiin.

Koronalle altistuneen kotikaranteenin kesto on kaikille 5 vuorokautta. Kolmesti rokotettu tai koronan 3 kk sisään sairastunut eivät ole karanteenissa.

Koronatodistus/koronapassi

Suomen kansallinen koronatodistus on saatavissa Kannasta. Lue tarkemmin koronarokotustodistuksesta (Kanta.fi). Ongelmatilanteissa katso ensin usein kysytyt kysymykset koronapassista (Kanta.fi).

Mikäli sinulla ei ole pääsyä Omakantaan, voit noutaa paperisen koronatodistuksen Heinolan terveyskeskuksesta:

 • Ma–pe klo 8–12, Potilastoimiston luukulta, Torikatu 13 F-ovi, “röntgenin aula”.

Todistuksen saamiseksi sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi (ajokortti, kuvallinen henkilökortti tai passi).

Mikäli sähköisessä koronatodistuksessa on virhe, korjauspyynnöt puhelimitse p. 044 788 8616 ma–pe klo 8–14.

Aluehallintoviraston asettamia kokoontumisrajoituksia ei ole nyt voimassa missään – tilojen käytössä noudatettava lain hygieniavaatimuksia kesään asti

Koronarajoituksia on purettu monilla alueilla ympäri Suomen. Perusoikeuksia rajoittavia päätöksiä voidaan pitää voimassa vain niin kauan kuin ne ovat välttämättömiä. Kun aluehallintovirasto arvioi päätösten välttämättömyyttä, keskeisiä ovat THL:n ja sairaanhoitopiirien antamat asiantuntija-arviot.

Koronaepidemiatilanne on Suomessa edelleen vakava. Kaikkien sairaanhoitopiirien alueet on määritelty epidemian leviämisalueiksi. Leviämisalueen tunnusmerkkejä ovat muun muassa se, että alueellisessa tai väestöryhmäkohtaisessa rokotuskattavuudessa on puutteita, jätevesiseuranta osoittaa virusmäärissä satunnaisvaihtelun ylittävää kasvua ja sosiaali- tai terveydenhuollon kuormitus kasvaa ja palvelujärjestelmän osan tai osien toimintakyky heikkenee.

Tilanne kuitenkin vaihtelee huomattavasti alueittain. Esimerkiksi Pirkanmaalla koronatilanne jatkaa tasaantumistaan, mutta Kainuussa koronaepidemia kiihtyy edelleen.

Sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisen ohjauksen lähtökohta on, että yhteiskunnan tulisi olla auki mutta tarvittaessa tehdään kohdennettuja rajauksia. Aluehallintovirasto on purkanut rajoituksiaan, koska perusoikeuksia rajoittavia päätöksiä ei voida pitää voimassa yhtään kauempaa kuin ne ovat välttämättömiä. Kun aluehallintovirasto arvioi päätösten välttämättömyyttä, keskeisiä ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sairaanhoitopiirien antamat asiantuntija-arviot.

Viranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti. Aluehallintovirasto tekee tarvittaessa uusia rajoituspäätöksiä tartuntatautilain mukaisesti, jos rajoitukset arvioidaan epidemiatilanteen ja asiantuntijalausuntojen valossa välttämättömiksi. Aluehallintovirasto muistuttaa jokaista toimimaan terveysturvallisesti, jotta epidemiatilanne saataisiin laantumaan.

Liikunta-, harrastus- ja virkistystiloja koskeva sulkumääräys on päättynyt

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 1.2.2022 päätöksen, jolla kumotaan Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella voimassa oleva tiettyjä liikunta-, harrastus- ja virkistystiloja koskeva sulkumääräys. Lue AVIn tiedote 1.2.2022.

Rokotuksen saaneiden tulee edelleen huolehtia koronasuojauksesta

On tärkeää pitää mielessä, että vaikka rokote antaa hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, se ei välttämättä estä kokonaan saamasta tartuntaa. Lisäksi rokotettu voi mahdollisesti levittää tartuntaa oireettomana eteenpäin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että annettuja koronaohjeistuksia noudatetaan myös rokotuksen jälkeen.

Koronan vaikutukset kaupungin palveluihin ja toimintaan

Toiminta hengitystieoireissa

 • Terveyskeskuksen hoidon tarpeen arviointi p. 03 849 4388.
 • Henkeä uhkaava tilanne, kiireellinen apu: soita Hätänumero 112.
 • Voit myös tehdä itse koronaoirearvon Omaolo.fi -palvelussa. Koronaoirearviot ohjautuvat vahvan tunnistautumisen jälkeen Akuutti24:n terveydenhuollon ammattilaisille, oirearvioihin vastataan ma-pe klo 9–17.

Heinolan infektiovastaanotto

Infektiovastaanotto toimii erillisissä tiloissa erillään muusta vastaanottotoiminnasta. Vastaanotolle tullaan ainoastaan ajanvarauksella soittamalla numeroon 03 849 4388, missä arvioidaan tarvittavien tutkimusten tarve ja oikea hoitopaikka. Voit myös tehdä itse koronaoirearvon Omaolo.fi -palvelussa. Heinolan infektiovastaanotolla ei voida hoitaa vaikeasti sairastuneita, sairaalahoidon tarpeessa olevia tai esimerkiksi röntgenkuvausta infektion vuoksi tarvitsevia, vaan nämä potilaat hoidetaan edelleen PHKS:ssa.

Sisäänkäynti infektiovastaanotolle tapahtuu ainoastaan Heinolan terveyskeskuksen K-rapun kautta, jota kautta ohjataan kaikki infektio-oireista (flunssa- tai vatsaoireet) kärsivät asiakkaat. Terveyskeskuksen muihin tiloihin EI SAA tulla infektio-oireisena.

Suosittelemme käyttämään kasvomaskia matkalla koronavirustestin näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Julkisen terveydenhuollon hoidot

Koronaviruksen vuoksi tehtävät tutkimukset, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet ovat maksuttomia hoitoon hakeutuneelle kuntalaiselle. Lisätietoja oikeuksista hoitoon julkisessa terveydenhuollossa:

Akuutti arkiapu

Heinolan kaupungin Akuutti arkiavun toiminta on päättynyt.

Neuvontaa ja ohjausta on edelleen saatavissa:

 • Yli 65-vuotias, Ikääntyneiden palveluneuvonta: puh. 044 769 4242 ma, ti, to, pe klo 9-13 ja ke 9-14, Torikatu 13, G-ovi, 1. krs
 • Työikäinen tai lapsiperhe, Sosiaalipalveluiden palveluohjaus: puh. 044 7692 988, ma-pe klo 9-15.

Korona-ahdistukseen saa tukea chatin kautta

Koronapandemia aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Keskusteluapua on saatavilla:

En jaksa -chat lasten ja nuorten vanhemmille palvelee ma-ti klo 9 – 11, ke 16 – 18 ja to-pe klo 12 – 15. Chatissa voi jutella esimerkiksi lasten kasvatuksesta, koronahuolista, parisuhteesta, lasten käytöksestä tai omasta jaksamisesta. Vastaajina chatissa toimivat Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Huomioithan, että heinäkuussa chatin aukiolot ovat seuraavat: ma klo 9-11, ke klo 16-18 ja pe klo 12-15.

Lue lisää:

Varhaiskasvatus ja esiopetus (päivitetty 11.7.2022)

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toiminta jatkuu normaalisti. Huomioimme toiminnassa kulloinkin voimassaolevat valtakunnalliset ja paikalliset ohjeet.

Kehotamme perheitä ilmoittamaan lapsen koronavirustartunnasta mahdollisimman pian päiväkotiin/esiopetukseen, jotta päiväkodilta pystytään välittämään tietoa kyseisen ryhmän huoltajille. Tiedottaminen tapahtuu Wilman kautta.

Karanteeneista on Päijät-Soten alueella pääosin luovuttu, joten koronavirukselle altistunut, oireeton lapsi voi jatkossa osallistua normaalisti varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.

Tiedotamme huoltajia ensisijaisesti Wilman tiedotteiden kautta.

Lue lisää:

Päivitetty ohje liittyen koronaviruspandemiaan / varhaiskasvatus ja esiopetus

Perusopetus (päivitetty 27.10.2022)

Opetushallitus OPH on päivittänyt tukimateriaalia lukuvuotta 2022-2023 varten.

Koronaohjeistuksissa painopisteenä on palautuminen ja myös Ukraina-ohjeistuksen kokonaisuus on ajan tasalla. Lisäksi tukimateriaali auttaa varautumaan vallitsevan monihäiriötilanteen jatkumiseen.

Kasvatus ja koulutus järjestetään normaaliolojen lainsäädännön mukaisesti

Lukuvuonna 2022-2023 varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus ja toisen asteen koulutus järjestetään normaaliolojen lainsäädännön mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että koronatilanteen vuoksi säädetyt väliaikaiset lakimuutokset eivät ole enää voimassa.

Heinolan perusopetus toimii Päijät-Soten sekä valtakunnallisten suositusten mukaisesti.

Lisätietoa tukimateriaaleista osoitteessa: Opetushallituksen tukimateriaalit lukuvuodelle 2022-2023 on pääosin julkaistu Opetushallitus (oph.fi)

Lukio ja musiikkiopisto (päivitetty 6.8.2022)

Heinolan lukion lukuvuosi aloitetaan lähiopetuksessa, mutta edelleen on syytä muistaa epidemiatilanteen takia noudatettavat ohjeet:

 • Älä tule sairaana kouluun.
 • Pyri välttämään ruuhkia ja pidä 2m turvaväliä muihin silloin kun se on mahdollista.
 • Pese käsiä usein ja käytä käsidesiä. Käytä kasvomaskia.

Oppilashuolto

Koulukuraattori ja –psykologipalvelut käytettävissä.

Onks tää normaalia? -chat lapsille ja nuorille palvelee klo 10 – 18.

Heinolan kaupunki tarjoaa koronasuojavarusteet sotealan yksityisille palveluntuottajille, kun heidän asiakkaillaan on todettu Covid-19-epäily tai -tartunta (päivitetty 17.1.22)

Suojavarusteet tarjotaan asiakkaan hoitoon osallistuvalle hoitohenkilökunnalle

Koronasuojavarustepakettiin sisältyy:

– kirurginen suu-nenäsuojus
– kasvot peittävä visiiri
– hiussuojain/myssy
– pitkähihainen suojatakki
– suojakäsineet.

Koronasuojavarusteiden noutaminen:

Koronasuojavarustepaketit jaetaan toimijoille ensimmäisellä hakukerralla terveyspalveluiden päivystyksessä ja mahdollisista jatkotarpeista keskustellaan sosiaali- ja terveystoimen yhdyshenkilön kanssa.

Suuremman ja pitkäkestoisemman suojavarustetarpeen arvioi Heinolan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen yhdyshenkilö yhdessä yksityisen toimijan kanssa huomioiden Covid-19-positiivisten tai -altistuneiden henkilöiden määrän.

1. Heinolan kaupunki, terveyspalveluiden päivystys: ensimmäinen koronasuojavarustepaketti haetaan täältä.

– Arkisin klo 8-21.
– Viikonloppuisin: la klo 10-18 ja su klo 12-20.
– Torikatu 13 F, p. 044 469 4311.

2. Heinolan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi: suojavarusteiden tarvearviointi, kun kyseessä pitkäaikainen tai suurempi tarve.

– Yhteydenotto virka-aikana.
– Taina Järvinen, puh. 044 587 1442.
– Torikatu 13.

Ikääntyneiden asiakasohjauspalvelut (20.12.21)

Asiakasohjaajat tekevät palvelutarpeen arviointeja asiakkaiden kotona silloin, kun asiakkaat eivät pärjää kotona ilman palveluja. Asiakasohjaus toimii normaalisti ja asiakasohjaajat tekevät arviointikäyntejä sekä hoitosuunnitelmien päivityksiä.

Myös ikäihmisten sosiaaliohjaajat tekevät kotikäyntejä ja asiakastapaamisia normaalin käytännön mukaisesti.

Kotihoito (20.12.21)

Palvelut toimivat normaalisti turvallisuussuositukset huomioiden.

Asumispalvelut (20.12.21)

Palveluasumisen asukkaiden tapaamisohje löytyy tästä:

Vierailuohje 15.10.2021 alkaen

Suun terveydenhuolto (17.1.22)

Pystymme tällä hetkellä tarjoamaan suun terveydenhuollon palveluja rajoitetusti. Koronavirustilanteen ollessa rauhallinen, jatkamme aiemmin siirrettyjä määräaikaistutkimuksia ja hoitoja hammaslääketieteellisen kiireellisyyden mukaan. Olemme asiakkaisiin yhteydessä uudesta hoitoajasta.

Yhteydenotot / ajanvaraus hammaslääkäripäivystykseen ainoastaan puhelimitse.

Puh. 03 849 4369 ma-to klo 8-15, pe klo 8-14. Lauantaipäivystys päättynyt 1.6. alkaen.

Jos sinulla tavallisen flunssan oireita, koronavirusinfektio / epäily infektiosta, olet karanteenissa tai olet ollut lähikontaktissa karanteenissa olevan henkilön kanssa, ilmoita siitä soittaessasi ajanvaraukseen. Hammaslääkäri arvioi tällöin hoidon kiireellisyyden puhelimitse sekä ohjaa tarvittavaan hoitoon.

Aikuisasiakkaiden ja nuorten pyydämme tulemaan hammashoitolaan ilman saattajaa, mikäli saattajan läsnäolo ei hoidon kannalta ole välttämätöntä.

Kiitämme asiakkaitamme kärsivällisyydestä. Hoitoaikojen toistuvat siirrot ovat tilanteessa mahdollisia.

Lue lisää:

Heinolan erikoissairaanhoito (17.1.22)

Ethän tule vastaanotolle tai toimenpiteeseen

 • jos olet sairaana (flunssa, yskä, kuume, nuha, lihassärky, kurkkukipu)
 • olet tullut vasta ulkomailta (14 vrk) Kts. tarkemmin Ulkoministeriön matkustusohjeet
 • olet ollut lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa.

Olemme puhelimitse potilaaseen yhteydessä, mikäli vastaanotto muutetaan etäyhteydellä pidettäväksi.

Peruutukset aina Heinolan erikoissairaanhoidon poliklinikan ajanvaraukseen: arkisin klo 9 – 14 puh. 03 849 4375.

Lue lisää: Erikoislääkärien vastaanotot ja leikkaustoiminta

Sosiaalipalvelut (20.12.21)

Kiireelliset sosiaalipalvelut:

Jokaisella kunnassa oleskelevalla henkilöllä on oikeus saada kiireellisessä tapauksessa yksilölliseen tarpeeseen perustuvat sosiaalipalvelut myös poikkeustilanteessa niin, etteivät hänen oikeutensa välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu.

Lapsella ja hänen perheellään on oikeus saada viipymättä lapsen terveyden ja kehityksen kannalta välttämättömät sosiaalipalvelut. Asiakkaan oikeus välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon turvataan välittömällä asian käsittelyllä sekä päätöksellä ja sen toimeenpanolla.

Äärimmäisessä kiireessä päätös voi olla myös suullinen. Kirjallinen päätös on annettava heti, kun se on mahdollista. Määräaika oikaisuvaatimuksen tekemiseen tai muutoksenhakuun alkaa vasta kirjallisen päätöksen tiedoksisaannista.

Jo asiakkaana olevia pyydetään olemaan yhteydessä asioita hoitavaan työntekijään ensisijaisesti puhelimitse.

 • Työikäisten sosiaalipalveluiden palveluohjaus palvelee puhelimitse arkisin 9-12, p. 044 769 2988. Ilman ajanvarausta keskiviikkoisin klo 9-12, os. Torikatu 13.
 • Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden palveluohjaus palvelee puhelimitse ma, ke ja pe klo 9-12, p. 044 735 0057. Ilman ajanvarausta keskiviikkoisin klo 9-12, os. Torikatu 13.

Toiminta muutoin:

 • Aikuisten sosiaalipalvelut, vammaispalvelut, lapsiperheiden sosiaalipalvelut ja lastensuojelu toimivat toistaiseksi normaalisti.
 • Erityisryhmien päivätoiminta, työtoiminta ja avotyötoiminta toimii turvallisuussuositukset huomioiden.

(Päivitetty 28.4.2022)

Päivitetty 8.3.

Asioinnissa kannattaa suosia sähköisiä kanavia. Virastoissa asioivia pyydetään hoitamaan asiansa ensisijaisesti puhelimella tai sähköpostitse ja välttämään henkilökohtaista asiointia. Hakemukset ja muut lomakkeet voi toimittaa turvallisesti suomi.fi -viestipalvelun kautta.

Käteiskassapalvelut Heinolan kaupungintalon asiointipisteessä suljettu toistaiseksi. Heinolan kaupungin lähettämät laskut pyydetään maksamaan pankin kautta. Ellei maksun suoritus pankkipalveluna onnistu, pyydetään ottamaan yhteyttä kaupungin maksuliikennepalveluihin puh. 044 587 1457.

Kaupungin puhelinvaihde on avoinna maanantaista torstaihin klo 8.30-15.30, perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8.30-15.00.

Elinvoima

(päivitetty 26.4.2022)

Savotassa (Torikatu 8) sijaitsevat museon toimistotilat, elinvoimapalvelut, työllisyydenhoitopalvelut sekä etätyö- ja kokoustila Spotti.

SPOTTI on avoinna asiakkaille arkisin klo 8 – 15.30, alueellisia suosituksia/rajoituksia noudattaen.

Spotin kokoustilojen ajanvaraus puh. 044 469 4225 tai spotti@heinola.fi tai verkosta: heinola.fi/tilavaraukset.

Tukea yrityksille

(Päivitetty 26.4.2022)

Lisätiedot, hakuehdot ja -ohjeet haettavissa oleviin tukiin löytyvät kaikki kootusti sivustolta businessheinola.fi.

Jätehuolto

(päivitetty 21.8.)

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n ohje asukkaille:

 • Lajittele nenäliinat ja kasvomaskit energiajätteeseen. (Tämä ohje on päivitetty 12.8.2020)
 • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
 • Lajittele pakkausjätteet tehokkaasti, jotta muuta jätettä syntyy vähemmän.
 • Älä jätä jätteitä miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
 • Siirrä asiointia jäteasemalla, mikäli se on mahdollista. Käytäthän korttimaksua käteisen sijaan. Annathan jäteasemalla asioidessasi muille asiakkaille tilaa asiointiin.

Lue lisää: phj.fi

Joukkoliikenne

(Päivitetty 21.8.)

Lahden Seudun Liikenne suosittelee kasvomaskin käyttämistä joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikea välttää.

Lue lisää: Koronaviruksen vaikutukset joukkoliikenteeseen (LSL)

Käytä maskia

Etusivu