Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
 • Heinola 1918
 • 1918

  Noin 1 700 asukkaan Heinola tunnettiin tuolloin lähinnä kylpylä- ja seminaarikaupunkina. Vuonna 1918 sen rauhallinen elämänmeno järkkyi tavalla, jollaista ei ollut koskaan ennen koettu.  Heinolasta tuli rintamakaupunki. Punakaarti piti Heinolassa ja sen ympäristössä valtaa kahden kuukauden ajan. Seutu oli ajoittain yksi Päijänteen itäpuolisten sotatoimien painopistesuunnista.

  Heinolan omistuksesta käytiin kaksi rajua taistelua. Heinolan maalaiskunnan puolella taisteltiin mm. Lusissa, Heinolan kirkonkylässä ja Vierumäessä. Viimeksi mainittu oli yksi sodan verisimmistä yhteenotoista. Sikäläiseen joukkohautaan on haudattu ehkä jopa 300 punaista. Haudan avaamisesta ja vainajien siirtämisestä sopivampaan paikkaan käydään vielä tänä päivänä kiivasta keskustelua.

  Kirjan näkökulma on inhimillinen ”sammakkoperspektiivi”. Mikrohistorialliseen näkökulmaan on ollut erinomaiset edellytykset, sillä ”Heinolan sodasta” on säilynyt runsaasti sellaista muistitietoa ja sodan aikana tehtyjä muistiinmerkintöjä, joita ei ole aikaisemmin hyödynnetty. 

  Kirjan sivuilta kuuluu kymmenien ihmisten: punaisten, valkoisten ja sodan jalkoihin tahtomattaan jääneiden ääni. Suureksi osaksi ennen julkaisematon aineisto vie tapahtumien keskelle, kokijan ja näkijän tuntoihin, taistelukentille ja teloituspaikoille, kaupungin kaduille ja maaseudun kyliin. Heinola 1918 on kertomus katkeruudesta, vihasta, pelosta, surusta, nälästä, pettymyksestä, voitonriemusta, kostosta ja paljosta muusta.

  Kirjoittajat ovat lähtöisin Heinolasta. Jukka Kulomaa (s. 1953) on filosofian tohtori ja Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentti. Filosofian maisteri Leena Kekkonen (s. 1941) on palkittu kirjoittaja ja useiden kotiseutua käsittelevien artikkeleiden ja kirjojen tekijä ja toimittaja.

  Jukka Kulomaa & Leena Kekkonen: Heinola 1918 – Kapinan aika. Sid. kuv. 552 s. ISBN 978-952-68177-2-9. Kustantaja Heinolan kaupunginmuseo. Ovh 38 euroa.

  Arvostelukappaleet ja lisätietoa: Sirpa Juuti, puh. 050 322 1179, sirpa.juuti@heinola.fi